Els components d'una mescla es poden separar per metodes físics.
Per fer la separació dels components o substancies pures de la mescla hem de saber el tipus de mescla i les propietats característiques dels components.
TECNIQUES DE SEPARACIÓ
Mescles heterogènies:
• Decantació:Es pot utilitzar per separar mescles de líquids i sòlids insolubles o de líquids immiscibles. Cal deixar reposar la mescla perquè els components se separin.
• Tamisatge: Consisteix a separar partícules de sòlid d’acord amb la seva mida.
• Filtració: s’utilitza per separar sòlids insolubles en un líquid .Es basa en la diferent mida de les partícules dels components de la mescla.
• Centrifugació: Consisteix a introduir la mescla que es fa girar a gran velocitat dins d’un aparell anomenat centrifugadora.
• Imantació: Es basa en la propietat que tenen alguns materials de ser atrets per un imant.
• Sublimació: es pot utilitzar per separar un sòlid volàtil d’una mescla de sòlids.
Mescles Homogènies:
• Evaporació: Consisteix en escalfar una mescla per tal d’eliminar el component volàtil i obtenir el sòlid no volàtil que hi ha dissolt.
• Cristal•lització: s’utilitza per separar un sòlid dissolt en un líquid i obtenir-lo sense impureses.
• Destil•lació : s’utilitza principalment per separar mescles homogènies de líquids. Es basa en la diferencia dels punts d’ebullició que tenen els líquids que formen la mescla i la posterior condensació. Se’n poden distingir dos tipus: Destil•lació simple i destil•lació fraccionada.
• Cromatografia: es basa en la diferent mobilitat que tenen els components d’una dissolució que son arrossegats per un dissolvent a traves d’un suport format per un medi porós.
Pots repasar amb aquesta web:
http://clic.xtec.cat/db/act_ca.jsp?id=3490
http://blocs.xtec.cat/carlescosta/files/2010/10/tseparacio.pdf